Ψαρονέφρι με σάλτσα ροδιού και πουρέ πατάτας με αρωματικά

Ψαρονέφρι με σάλτσα ροδιού και πουρέ πατάτας με αρωματικά

Υλικά για 4 άτομα

  •  2 φιλέτα ψαρονέφρι

Γιά την μαρινάδα:

  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κτσ. μέλι
  • 1/3 κούπας βαλσάμικο ξύδι με ρόδι
  • 1 κτσ. σάλτσα Worchester
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολύ ψιλοκομμένη
  • 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • πιπέρι

Για την σάλτσα ροδιού:

Για τον πουρέ:

  • 1 κιλό πατάτες
  • γάλα όσο χρειαστεί*
  • 100γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 4 μικρά φρέσκα κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα
  • αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση

Για το Ψαρονέφρι: 

Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά τις μαρινάδας και ανακατεύουμε. Βυθίζουμε το κρέας στη μαρινάδα και το αφήνουμε για 1-2 ώρες περίπου.

Αφαιρούμε το κρέας απ’ την μαρινάδα, το στεγνώνουμε καλά,το λαδώνουμε και προσθέτουμε αλάτι (που δεν είχαμε βάλει στην μαρινάδα).

Σε ένα καλά προθερμασμένο τηγάνι προσθέτουμε το κρέας και δίνουμε ένα καλό χρώμα σε όλες τις πλευρές και σβήνουμε με 2 κουταλιές βαλσάμικο ξύδι. (Προσέχουμε να μην μας μαυρίσει πολύ γιατί η μαρινάδα περιέχει μέλι το οποίο καίγεται και πικρίζει εύκολα).

Μεταφέρουμε το τηγάνι στον φούρνο (το τηγάνι να είναι κατάλληλο για φούρνο) που έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς αέρα και ψήνουμε περίπου 10′.

Για την σάλτσα:

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για την σάλτσα ροδιού και σιγοβράζουμε για μία ώρα ανακατεύοντας κάθε τέταρτο. Αφήνουμε να κρυώσει.

Για τον Πουρέ:

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μέτριους κύβους

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες, νερό και γάλα σε αναλογια 50-50 μέχρι να καλυφθούν οι πατάτες, 1 σκελίδα σκόρδο με το φλούδι, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν καλά. (Είναι σημαντικό οι πατάτες να βράσουν καλά για να έχουμε ένα λείο αποτέλεσμα.)

Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το βούτυρο, λίγο από τα υγρά τις κατσαρόλας, αλάτι, πιπέρι και πιέζουμε το σκόρδο να βγει η πάστα του. Χτυπάμε με μίξερ χειρός για περίπου 2 λεπτά και διορθώνουμε την γεύση και την υφή με αλάτι, πιπέρι και γάλα ώστε να έρθει όπως επιθυμείτε.

Τέλος προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε το κρέας κομμένο σε φέτες πάνω στον πουρέ, περιχύνουμε με την σάλτσα ροδιού και στολίζουμε με ένα κλωναράκι φρέσκο θυμάρι και φρέσκο καρπό ροδιού.