Μοσχαρίσια μπριζόλα με πικάντικη σάλτσα και τέλειες τηγανητές πατάτες

Μοσχαρίσια μπριζόλα με πικάντικη σάλτσα και τέλειες τηγανητές πατάτες

Υλικά για 2 άτομα

Για την Μπριζόλα

  • 1 μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα 600-700γρ
  • ελαιόλαδο, αλάτι

Για την σάλτσα

  • 5 κτσ βαλσάμικο ξύδι
  • 2 κτσ κέτσαπ
  • 1 κτς μέλι
  • 1 κτγ πιπέρι
  • 1 κτγ βούτυρο
  • 1/2 πρέζας γαρύφαλλο

Για τις πατάτες

  • 1 κιλό πατάτες για τηγάνισμα
  • 700γρ ηλιέλαιο για τηγάνισμα
  • 1/2 κτγ μαγειρική σόδα
  • 1 κτγ Αλάτι

 

Εκτέλεση

Για την Μπριζόλα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.

Προαιρετικά αφαιρούμε την μπριζόλα εκτός ψυγείου για περίπου 20-30 λεπτά, έτσι ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. (αυτό θα μας βοηθήσει στο να έχουμε ένα καλύτερο και πιο ομοιόμορφο ψήσιμο στο κέντρο)

Λαδώνουμε αρκετά την μπριζόλα και αλατίζουμε πάρα πολύ καλά.

Προθερμαίνουμε σε υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία ένα τηγάνι, κατά προτίμηση σχαροτήγανο ή μαντεμένιο τηγάνι.

Θωρακίζουμε πάρα πολύ καλά από την κάθε πλευρά (περίπου 1’-2’) έως ότου να έχουμε ένα καφέ  σκούρο χρώμα.

Τελειώνουμε στον φούρνο ανάλογα με το ψήσιμο που επιθυμούμε. Για το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα την ψήνουμε μέτρια.

Για την σάλτσα

Προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι και δίνουμε μια βράση.

Μόλις αρχίσει να δένει η σάλτσα κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας έντονα μέχρι να γυαλίσει.

Για τις πατάτες

Καθαρίζουμε τις πατάτες τις κόβουμε σε χοντρά στικς και τις ξεπλένουμε πολύ καλά έτσι ώστε να φύγει το άσπρο χρώμα στο νερό (άμυλο).

Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τις πατάτες , το αλάτι και την μαγειρική σόδα, γεμίζουμε με κρύο νερό και βράζουμε έως ότου να είναι έτοιμες, λίγο πριν αρχίσουν να σπάνε.Στραγγίζουμε πολύ καλά.

Σε μια άλλη κατσαρόλα έχουμε βάλει αρκετό ηλιέλαιο ΧΩΡΙΣ να έχουμε ανάψει το μάτι.

Ρίχνουμε τις πατάτες στο κρύο λάδι και ανάβουμε το μάτι στην μέγιστη ισχύ.

Τηγανίζουμε μέχρι οι πατάτες να είναι τραγανές και με ωραίο χρυσαφί χρώμα.