Xοιρινό σε χωριάτικο καρβέλι

Xοιρινό σε χωριάτικο καρβέλι

Υλικά για 4 άτομα

  • 4 μεγάλες χοιρινές μπριζόλες λαιμού χωρίς κόκκαλο
  • 12 σύκα  αποξηραμένα
  • 10-12 κρεμμυδάκια πέρλες
  • ¾ κούπας Μοσχάτο κρασί
  • 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 1½ κτσ Κρέμα βαλσαμικό Ξίδι ΠΑΝ
  • 1 κτγ μέλι
  • 2-3 κλωναράκια δενδρολίβανο
  • 1 στρογγυλό καρβέλι χωριάτικο ψωμί
  • 100γρ πικάντικη γραβιέρα
  • αλάτι / πιπέρι

 

Εκτέλεση

Κόβουμε το χοιρινό σε μικρά κομμάτια και τσιγαρίζουμε σε μια κατσαρόλα με 2 κτσ λάδι μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα σε 2 δόσεις.

Τσιγαρίζουμε όλο το κρέας στην κατσαρόλα μαζί με τα κρεμμύδια για 5′ και σβήνουμε με το μοσχάτο κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλάτι, πιπέρι, βάζουμε καπάκι και χαμηλώνουμε την φωτιά. Μαγειρεύουμε για περίπου 45’.

Παράλληλα κόβουμε από το ψωμί ένα καπάκι έτσι ώστε να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε την ψίχα και να χρησιμοποιήσουμε το καρβέλι σαν σκεύος για να σερβίρουμε το φαγητό.

Λαδώνουμε λίγο το ψωμί μέσα και έξω, αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε σε ταψί. Κόβουμε την ψίχα σε μικρές μπουκιές και τρίβουμε από πάνω την γραβιέρα (ξεχωριστά, μέσα στο ταψί).

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 15΄ μέχρι να γίνει τραγανό και στο εσωτερικό.

Σερβίρουμε το χοιρινό μέσα στο ψωμί.