Αγριογούρουνο με σάλτσα δαμάσκηνο

Αγριογούρουνο με σάλτσα δαμάσκηνο

Χρόνος εκτέλεσης:
20 λεπτά

Χρόνος ψησίματος:
4 ώρες + 25 λεπτά

Χρόνος αναμονής:
24 ώρες

Υλικά για 8-10 άτομα

Για το αγριογούρουνο

  • 1 μπούτι αγριογούρουνο (3 κιλά)
  • 6 κ.σ.Βαλσαμικό Ξίδι με Μέλι ΠΑΝ
  • 4 πράσα
  • 4 καρότα
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 10 γρ. φρέσκο τζίντζερ
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο σε σπόρους
  • 3 αστεροειδείς γλυκάνισους
  • 1 πορτοκάλι
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 2 στικ κανέλας
  • 1 λίτρο κόκκινο κρασί
  • 500 γρ. νερό
  • 3 κύβους ζωμό βοδινό
  • 3 κλ. δεντρολίβανο
  • 5 κλ. θυμάρι

Για τη σάλτσα δαμάσκηνο

  • 250 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 80 γρ. βούτυρο

Για το σερβίρισμα

  • πουρέ πατάτας
  • θυμάρι
  • 3 κλ. δεντρολίβανο

 

Εκτέλεση

Για το αγριογούρουνο

Απλώνουμε στο κρέας το βαλσάμικο ξίδι με μέλι.

Το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα πράσα χοντροκομμένα, τα καρότα χοντροκομμένα, τα κρεμμύδια χοντροκομμένα, το τζίντζερ, τον κόλιανδρο σε σπόρους, τους αστεορειδείς γλυκάνισους, το πορτοκάλι κομμένο σε 4 κομμάτια, τα σκόρδα, τα στικ κανέλας, το κόκκινο κρασί, το νερό, τους κύβους, το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Σκεπάζουμε το μπολ με μία μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο. Το αφήνουμε 24 ώρες για να μαριναριστεί.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Μεταφέρουμε το κρέας και τα λαχανικά σε ένα ταψί και σκεπάζουμε πολύ καλά με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε για 3 ½ ώρες. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε να ψήνουμε για 30-45 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.

Για τη σάλτσα δαμάσκηνο

Σουρώνουμε τα λαχανικά. Σε ένα μπλέντερ προσθέτουμε το ένα τρίτο (1/3) από τον ζωμό τους, τα δαμάσκηνα και χτυπάμε για να πολτοποιηθούν.

Μεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με τον υπόλοιπο ζωμό από τα λαχανικά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μέλι και το βούτυρο.

Μόλις δέσει η σάλτσα αφαιρούμε από τη φωτιά.

Για το σερβίρισμα

Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας, σάλτσα δαμάσκηνο, θυμάρι και δεντρολίβανο.