Υλικά για 1 κέικ
- 300 γρ. νιφάδες βρώμης
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 150 γρ. γάλα
- 3 αυγά + 2 ασπράδια
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 30 γρ. χυμό λεμόνι
- 3 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 250 γρ. μύρτιλλα (blueberries)
Για το γλάσο
- 50 γρ. Κρέμα Λεμόνι ΠΑΝ
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μούλτι τη βρώμη μέχρι να γίνει αλεύρι. Στη συνέχεια, χτυπάμε και την καστανή ζάχαρη, μέχρι να γίνει σχεδόν σκόνη.
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε καλά το αλεύρι βρώμης , την αλεσμένη καστανή ζάχαρη, το μπέκιν πάουντερ και το αλάτι.
Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε καλά το γάλα, όλα τα αυγά, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμόνι και το ξύσμα.
Ρίχνουμε σταδιακά το υγρό μείγμα στο στερεό, ανακατεύοντας καλά με έναν αυγοδάρτη.
Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 15 – 20 λεπτά, έτσι ώστε να απορροφήσει τα υγρά η βρώμη και να γίνει πιο παχύρευστο.
Αλείφουμε μια στρογγυλή φόρμα με ελαιόλαδο και την αλευρώνουμε. Ρίχνουμε το μισό μείγμα, απλώνουμε ομοιόμορφα τα μύρτιλλα (κατευθείαν από την κατάψυξη) και από πάνω το υπόλοιπο μείγμα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 40 – 45 λεπτά, μέχρι την στιγμή που να βάλουμε ένα μαχαίρι και θα βγαίνει καθαρό.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει, αναμειγνύουμε τα υλικά για το γλάσο και το απλώνουμε από πάνω.