Το βαλσάμικο ξίδι είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία ξιδιού. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία παράγεται είτε από κρασί που έχει μετατραπεί σε ξίδι και στο οποίο έχει προστεθεί συμπυκνωμένο γλεύκος σταφυλιών, είτε από την εκχύλιση ξερής σταφίδας. Στην Οξοποιία Ζαφειρόπουλος έχουμε επιλέξει τη δεύτερη μέθοδο, γιατί μας προσφέρει φυσική γλυκύτητα και σταθερότερο χρώμα. Η ονομασία βαλσάμικο, όπως έχει περάσει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, υποδηλώνει ότι ίσως αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο, ενώ φαίνεται πως σε κάποια μορφή του δεν ήταν άγνωστο στους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους.