Ιστορία

Ιστορία

Η εταιρεία Οξοποιία Ζαφειρόπουλος δημιουργήθηκε το 1979, όμως η σχέση του ιδρυτή της Παναγιώτη Ζαφειρόπουλου με το ξίδι πηγαίνει πολύ πιο πίσω στο χρόνο. Στα μέσα της δεκαετίας του ’50 γοητεύεται από τη διαδικασία της μετατροπής του κρασιού σε ξίδι, όπως τη γνωρίζει στο κελάρι του παππού του, και αργότερα, ως ενήλικας, πειραματίζεται με την οξοποίηση σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Ώσπου αποφασίζει να κάνει το χόμπι του επάγγελμα, διδάσκεται την τέχνη από έναν παλιό, πολύ έμπειρο οξοποιό και εγκαθιστά την πρώτη μονάδα παραγωγής στο Παλαιό Φάληρο.

Γρήγορα αποδεικνύεται πως αυτή η εγκατάσταση είναι πολύ μικρή για να καλύψει τη ζήτηση που διαρκώς μεγαλώνει. Το 1983 η εταιρεία μεταφέρεται σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Πικέρμι, στην καρδιά του Αττικού αμπελώνα. Ξεκινάει, έτσι, μια πορεία συνεχούς ανάπτυξης και εξέλιξης, που της χαρίζει σημαντικό μερίδιο στην αγορά του ξιδιού και των συναφών προϊόντων, ενώ κατέχει κυρίαρχη θέση σε πιο εξειδικευμένα προϊόντα, όπως το Βαλσαμικό ξίδι με μέλι και το Βαλσαμικό ξίδι με ρόδι. 

1999: Αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας, με την εγκατάσταση τεσσάρων αυτόματων οξοποιητών φυσικής ζύμωσης, που συνδυάζεται με τις πρώτες εξαγωγές στην Ευρώπη.

2001: Τα πρώτα βαλσαμικά ξίδια ΠΑΝ κάνουν την εμφάνισή τους στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ.

2005: Η οξοποιία Ζαφειρόπουλος παρουσιάζει, πρώτη στην ελληνική αγορά, την Κρέμα βαλσάμικο, φέρνοντας σε επαφή τους έλληνες καταναλωτές με μια καινούργια κατηγορία προϊόντων.

2010: Πλήρης αυτοματοποίηση της γραμμής παραγωγής, με την εγκατάσταση τριών ανεξάρτητων γραμμών.

2012-2013: Είσοδος στις πολύ απαιτητικές αγορές του Καναδά, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

2015: Παρουσίαση της μοναδικής, μέχρι σήμερα, Κρέμας λεμονιού σε μορφή σάλτσας.