Το ξίδι είναι ένα από τα κυριότερα ευφραντικά, αλλά και σπουδαίο συντηρητικό για κρέατα, ψάρια, καρπούς.
Στην αρχαιότητα υπήρξε για πολλά χρόνια το βασικό ποτό των Ρωμαίων στρατιωτών, σε συνδυασμό με νερό.
Kατά τους κλασσικούς χρόνους, στην περιοχή της Αττικής, ονομαζόταν «Αττικόν ήδυσμα».
Τέλος τον Μεσαίωνα, οι παραγωγοί του ξιδιού κρατούσαν μυστικές τις μεθόδους της παραγωγής του.
Σήμερα το ξίδι, με την επαναφορά της Μεσογειακής διατροφής, ξανακέρδισε τη θέση του στο τραπέζι των Ελλήνων και ξένων καταναλωτών.

Χρήσεις του ξιδιού
Το ξίδι, στις διάφορες ποικιλίες του, εκτός από τις σαλάτες και τα διάφορα έτοιμα φαγητά, χρησιμοποιείται από πολλούς επαγγελματίες chef, κατά την παραγωγή των φαγητών, κυρίως στο «σβήσιμο» της σάλτσας προκειμένου να προσδώσει την ιδιαίτερη γλυκιά γεύση του.
Όταν το ξίδι προστίθεται σε φαγητό που ψήνεται, εξατμίζεται όλη η οξύτητα και παραμένει μόνο το πλούσιο άρωμα του.

Πέρα από το μαγείρεμα το ξίδι έχει και άλλες χρήσεις:
Για το πλύσιμο των φρέσκων λαχανικών, προκειμένου να απομακρυνθούν οι διάφοροι ρύποι και τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων.
Στον καθαρισμό τζαμιών, πλακιδίων και άλλων επιφανειών για την απομάκρυνση των αλάτων.
Στα τσιμπήματα εντόμων, για τον υψηλό πυρετό, δηλητηριάσεις, εγκαύματα.